Review

Kamera Novel Review

Bismillahirahmannirahim

Assalammualaikum wbt.

 

Haa memandangkan dah habis PT3 ni,Soo memang free sangat! Boleh dah baca novel-novel yang dah lama beli tapi tak sempat nak baca. Perangai Soo dari dulu memang suka baca banyak buku dalam satu masa. Kalau kena dengan hati,baru laju sikit baca sampai habis. Kalau salah satu lambat betul perkembangan ceritanya,memang Soo ambil buku lainlah. Last” enam buah novel nak kena hadam satu”. Haih,mimpi pun kucar kacir jadinya! Tadi baru habis baca salah satu novel FIXI – Kamera by Mim Jamil.

Ya,I bought this book uh about last two months la at KK. Lama juga nak pilih buku,rambang mata nampak sederet buku FIXI kat Times Suria Sabah. Last” pilih Kamera because it’s synopsis somehow give me that vibe. Start baca waktu kat airport on the way nak pergi KL.

P_20171022_193551_EFF_1.jpg

Sinopsis

Sewaktu kali pertama saya terbaca berita mengenai kehilangan Ramly Nasution di akhbar, saya terus tertarik untuk melakukan kajian terhadap ceritanya. Berita di akhbar tidak mampu memberitahu segalanya dan saya pasti cerita Ramly adalah jauh lebih menarik jikalau dikupas dengan lebih mendalam.
Dengan bantuan tenaga kerja saya, rakan-rakan Ramly, ahli keluarganya dan pihak berwajib, saya berjaya mengumpulkan kesemua e-mel yang dihantar Ramly kepada seorang teman. Menariknya bagaimana kesemua 35 e-mel ini tidak berbalas namun gaya penulisan Ramly itu sendiri membuktikan bahawa dia mendapat e-mel balas dari temannya itu…

Positive Side:

Soo jatuh hati sejak ayat pertama lagi. Entah kenapa gaya penulisan itu seakan-akan menarik Soo jauh ke dalam cerita itu lagi. Memang kena dengan style Soo. Tak boleh stop baca,sedar”dah pukul 1 pagi. Watak utama di sini ialah Ramly,seorang pelajar medic di Dublin. Waktu baca ni,sedikit sebanyak dapat feel macam kat oversea kejap. Lagipun Ramly ni kaki travel. Paling suka part dia cerita tentang travel kat Iran,betul-betul ubah perspektif Soo tentang Iran. Selepas permulaan cerita yang banyak cerita tentang dia dan Dublin serta pengalaman backpacker dia. Soo kenal pula Sara,perempuan yang Ramly jumpa waktu kat Zurich. Cheesy and weird relationship.

Negative Side?

Way too many inappropriate content inside. My bad because ignoring his warning in prakata. I thought it will only be a little bit of that but I was wrong. Almost all through the novel is quite…yea if you ask me do I want to read it again. It’s a big no,nge.

The Ending

I’m confused. (Sekejap,dah banyak terlajak BI ni.) Penamat cerita ni macam nak kata gantung,taklah gantung. Macam tergesa-gesa. Atau mungkin penulis mahu pembaca berfikir secara terbuka tentang penamat novel tapi Soo masih rasa penamat ni something wrong somewhere. Not bad but it’s not the best. By the way,before Soo lupa. Kat muka surat belakang ada lampiran gambar-gambar yang Ramly ambil guna kamera analog miliknya. Ini salah satu sebab Soo suka buku ni. (Don’t worry,there aren’t any inappropriate picture)

Extra! This is a spoiler!

Tidur aku ternyata sungguh nyenyak sehingga aku terjaga agak lambat keesokan harinya. Rumah kosong dan sunyi siang itu. Aku duduk termenung buat seketika setelah membancuh teh Yogi untuk memulakan hari. Kelihatan dari dapur sebuah topeng monyet yang tergantung di tombol pintu bilik Sara. Itulah topeng yang kami bincangkan malam sebelum itu,fikir aku. Aku ambil topeng itu lalu dibelek dengan teliti. Semenjak kali pertama aku di Zurich,topeng itu sentiasa di tombol pintu Sara dan itulah kali pertama aku menyentuhnya. Ia plastik dengan getah yang boleh ditarik sehingga ke belakang kepala. Muka monyet itu tidak menakutkan malahan mungkin comel jika diletakkan atas muka.

Aku pakai topeng itu lalu ambil kamera analog ke dapur. Di atas pintu dapur terdapat sebuah cermin yang digantung. Aku pandang cermin itu lalu nampak muka aku yang sudah bertukar menjadi monyet. Lalu aku acuhkan kamera menghadap cermin dan menangkap gambar aku sendiri sebagai monyet dalam black and white…..

IMG_20171022_132155_571.jpg

Rate?

Exclude the inappropriate part uh 7/10

Whole novel 4/10

It’s not that bad it’s just inappropriate for teenagers. I think that’s why they put “untuk pembaca matang” label at the cover. Anyway for those who choose to read it,enjoy the book.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s